Pastrarea legumelor radacinoase
Pastrarea legumelor radacinoase
Din aceasta grupa fac parte legumele solicitate foarte mult in timpul iernii, datorita bogatiei in vitamine si a multiplelor insusiri organoleptice: morcovii, patrunjelul de radacina, pastarnacul, telina, sfecla rosie, ridichea neagra.
Dintre soiurile de legume radacinoase, cu capacitate buna de pastrare, in tara noastra se cultiva:
- Morcovi: Bauer Kieller, Roter Hertz, Chantenay, Urias de Berlicum, De Nantes
- Pastarnac: Semilung
- Patrunjel: Zaharat
- Telina: Victoria, Alabaster
- Sfecla rosie: Bordo, De Arad, Detroit Nero
- Ridichi de iarna: Negre rotunde.
Pentru depozitare, in vederea pastrarii de lunga durata, sunt recomandate culturile semanate in perioada a III-a (iunie) si recoltate in ultima decada a lunii octombrie si prima decada a lunii noiembrie.
Culturile destinate pastrarii nu vor fi ingrasate cu doze mai mari de: N-100, P-120 si K-120 kg/ha la morcovi si N-50, P-120 si K-120 kg/ha la telina, patrunjel si pastarnac si nu vor fi irigate cel putin 15 zile inainte de recoltare.
Se recomanda recoltarea pe timp uscat, racoros, cand solul este zvantat.
Operatia se poate face manual sau semimecanizat prin dislocarea cu plugul sau cu dislocatorul de legume radacinoase - DL-8, 4, 6, dupa care radacinile se aduna.
O data cu recoltarea se face si indepartarea frunzelor, la 1 - 2 cm deasupra coletului.
Urmeaza presortarea, cu care ocazie se inlatura exemplarele necorespunzatoare si bolnave, care nu pot fi oprite pentru pastrare.
Operatiunea se executa in camp sau in centre de conditionare.
Ambalarea se face in lazi tip P si in lazi-paleta, ambalaje care se folosesc atat pentru transport, cat si pentru depozitare.
Radacinoasele se pot pastra in pamant sau in depozite.
Pastrarea radacinoaselor in pamant
Este metoda cea mai economica si mai folosita, mai cu seama in gospodariile populatiei.
Se poate face la brazde, in santuri sau in silozuri semiingropate, insilozandu-se 40 - 80 kg/m². Saparea brazdelor se face concomitent cu insilozarea.
Santurile se fac de 70 cm adancime si 100 cm latime, cu aerisire naturala. Radacinile se insilozeaza prin stratificare, cu un adaos de 20% nisip. Incarcatura este de 200 - 250 kg/m².
Silozurile semiingropate se fac cu dimensiunile de 35 cm adancime si 100 cm latime, cu sistemul de aerisire, format din canale de ventilare orizontale, cu latimea de 40 cm, acoperite cu gratare de lemn, de 100 / 60 cm si cosuri de aerisire tip siloz, verticale.
Se pot insiloza 400 - 450 kg/m² radacinoase nestratificate.
Pastrarea legumelor radacinoase in spatii improvizate
Radacinoasele pot fi pastrate si in bordeie, magazii s.a. in care acestea se depoziteaza, ambalate in lazi tip P (250 - 350 kg/m²) sau stratificate cu nisip (150 - 200 kg/m²).
Este o metoda de pastrare mai costisitoare, care necesita instalatii speciale.
Pastrarea legumelor radacinoase in depozite frigorifice
Depozitarea se face in lazi-paleta, de lemn. In celula frigorifica se depoziteaza produse cat mai omogene ca specie si soi.
Durata de pastrare a morcovilor in aceste conditii este de cca 6 luni. Prelungirea duratei de pastrare pana in luna mai se realizeaza cu bune rezultate, prin pastrarea radacinoaselor (morcovi, telina, pastarnac), ambalate in saci de polietilena perforata si asezate in lazi-paleta. Incarcatura la m²: 1500 - 2100 kg.
Pastrarea legumelor radacinoase in conditii casnice
Pentru o perioada mai scurta de timp, 1 - 2 luni, morcovii si telina pot fi pastrate in pungi de polietilena perforata, care se introduc in cutiile de legume din frigidere sau in cutii din carton, protejate cu poliuretan, care se mentin pe balcon.
In zilele geroase, aceste cutii se invelesc cu paturi, bucati de covoare vechi etc. pentru a evita inghetarea radacinoaselor puse la pastrat.
Periodic, se controleaza starea fitosanitara a produselor si se indeparteaza exemplarele cu simptome de boli.
Autor: Dr. ing. Gheorghe TASCA
Cititi si:
Recoltarea sfeclei de zahar
http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=93
Din aceasta grupa fac parte legumele solicitate foarte mult in timpul iernii, datorita bogatiei in vitamine si a multiplelor insusiri organoleptice: morcovii, patrunjelul de radacina, pastarnacul, telina, sfecla rosie, ridichea neagra.
Dintre soiurile de legume radacinoase, cu capacitate buna de pastrare, in tara noastra se cultiva:
- Morcovi: Bauer Kieller, Roter Hertz, Chantenay, Urias de Berlicum, De Nantes
- Pastarnac: Semilung
- Patrunjel: Zaharat
- Telina: Victoria, Alabaster
- Sfecla rosie: Bordo, De Arad, Detroit Nero
- Ridichi de iarna: Negre rotunde.
Pentru depozitare, in vederea pastrarii de lunga durata, sunt recomandate culturile semanate in perioada a III-a (iunie) si recoltate in ultima decada a lunii octombrie si prima decada a lunii noiembrie.
Culturile destinate pastrarii nu vor fi ingrasate cu doze mai mari de: N-100, P-120 si K-120 kg/ha la morcovi si N-50, P-120 si K-120 kg/ha la telina, patrunjel si pastarnac si nu vor fi irigate cel putin 15 zile inainte de recoltare.
Se recomanda recoltarea pe timp uscat, racoros, cand solul este zvantat.
Operatia se poate face manual sau semimecanizat prin dislocarea cu plugul sau cu dislocatorul de legume radacinoase - DL-8, 4, 6, dupa care radacinile se aduna.
O data cu recoltarea se face si indepartarea frunzelor, la 1 - 2 cm deasupra coletului.
Urmeaza presortarea, cu care ocazie se inlatura exemplarele necorespunzatoare si bolnave, care nu pot fi oprite pentru pastrare.
Operatiunea se executa in camp sau in centre de conditionare.
Ambalarea se face in lazi tip P si in lazi-paleta, ambalaje care se folosesc atat pentru transport, cat si pentru depozitare.
Radacinoasele se pot pastra in pamant sau in depozite.
Pastrarea radacinoaselor in pamant
Este metoda cea mai economica si mai folosita, mai cu seama in gospodariile populatiei.
Se poate face la brazde, in santuri sau in silozuri semiingropate, insilozandu-se 40 - 80 kg/m². Saparea brazdelor se face concomitent cu insilozarea.
Santurile se fac de 70 cm adancime si 100 cm latime, cu aerisire naturala. Radacinile se insilozeaza prin stratificare, cu un adaos de 20% nisip. Incarcatura este de 200 - 250 kg/m².
Silozurile semiingropate se fac cu dimensiunile de 35 cm adancime si 100 cm latime, cu sistemul de aerisire, format din canale de ventilare orizontale, cu latimea de 40 cm, acoperite cu gratare de lemn, de 100 / 60 cm si cosuri de aerisire tip siloz, verticale.
Se pot insiloza 400 - 450 kg/m² radacinoase nestratificate.
Pastrarea legumelor radacinoase in spatii improvizate
Radacinoasele pot fi pastrate si in bordeie, magazii s.a. in care acestea se depoziteaza, ambalate in lazi tip P (250 - 350 kg/m²) sau stratificate cu nisip (150 - 200 kg/m²).
Este o metoda de pastrare mai costisitoare, care necesita instalatii speciale.
Pastrarea legumelor radacinoase in depozite frigorifice
Depozitarea se face in lazi-paleta, de lemn. In celula frigorifica se depoziteaza produse cat mai omogene ca specie si soi.
Durata de pastrare a morcovilor in aceste conditii este de cca 6 luni. Prelungirea duratei de pastrare pana in luna mai se realizeaza cu bune rezultate, prin pastrarea radacinoaselor (morcovi, telina, pastarnac), ambalate in saci de polietilena perforata si asezate in lazi-paleta. Incarcatura la m²: 1500 - 2100 kg.
Pastrarea legumelor radacinoase in conditii casnice
Pentru o perioada mai scurta de timp, 1 - 2 luni, morcovii si telina pot fi pastrate in pungi de polietilena perforata, care se introduc in cutiile de legume din frigidere sau in cutii din carton, protejate cu poliuretan, care se mentin pe balcon.
In zilele geroase, aceste cutii se invelesc cu paturi, bucati de covoare vechi etc. pentru a evita inghetarea radacinoaselor puse la pastrat.
Periodic, se controleaza starea fitosanitara a produselor si se indeparteaza exemplarele cu simptome de boli.
Autor: Dr. ing. Gheorghe TASCA
Cititi si:
Recoltarea sfeclei de zahar
http://www.fermierul.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=93