logo
  • Home
  • Revista
  • Magazin

Fermierul ONLINE ISSN 1843-0821 | Director: Emil Grasu | email: redactia@fermierul.ro

logo

Legume mai putin cultivate - Andivele

Written by Admin on 02 March 2004. Posted in Agricultura

Andivele, cunoscute in alte tari sub denumirea de cicoare Witloof sau cicoare de Bruxelles, se obtin prin fortarea in anumite conditii a radacinilor ingrosate ale plantelor de cicoare de vara (Cichorium intybus var. foliorum - Bischoff).
Originara din Europa Centrala si bazinul mediteraneean unde creste in stare salbatica, cicoarea a fost cultivata in vederea fortarii inca din secolul al XIX-lea in Belgia, in prezent fiind cunoscuta pe toate continentele.
La noi in tara este putin extinsa, cu precadere in jurul marilor orase.
Andivele sunt legume ce se consuma in stare cruda, ca salate sau gatite intr-o gama variata de preparate culinare, cu gust foarte placut.

Continue Reading

Luna martie in stupina

Written by Admin on 02 March 2004. Posted in Agricultura

A treia luna calendaristica "martisorul", vesteste sosirea primaverii.
Cerul devine schimbator, presiunea atmosferica scade sub 760 mm, iar umiditatea confirma atributul lunii echinoctiului de primavara, cand ziua este egala cu noaptea.
Se incheie perioada de iernare a familiilor de albine si incepe sezonul de primavara cand ziua creste, vremea se incalzeste si albinele efectueaza zborul general de curatire.
In paduri si in locurile insorite si ferite de vanturi, infloresc viorelele, urzicuta, cornul, salcia capreasca si zalogul de pe care recolteaza albinele polenul ce stimuleaza cresterea de puiet.
Prin aceasta se declanseaza inlocuirea albinelor de iernare cu albinele tinere capabile sa ingrijeasca puietul care asigura cresterea puterii familiilor de albine.
In aceste conditii consumul de hrana pe familia de albine creste la 2,0-2,5 kg si ca urmare se impune asigurarea rezervelor de hrana necesare in vederea valorificarii culesurilor timpurii.

Continue Reading

GRADINA DE LEGUME pe 300 mp

Written by Admin on 02 March 2004. Posted in Agricultura

Cu cheltuieli nu prea mari si cu putina pricepere putem sa producem singuri legumele necesare, incepand cu cele care se consuma in stare proaspata si pana la prepararea conservelor.
Din calcule a rezultat ca o suprafata de 300 m² asigura legumele necesare pentru o familie compusa din 3-4 persoane, stiut fiind ca un amator poate obtine o productie medie de legume de cca 2 kg/m².
Pentru amplasarea gradinii familiale vom avea in vedere ca terenul sa fie cat mai plan, fara denivelari, cu expozitie sudica si sol usor, in care sa nu balteasca apa provenita din ploi.
De asemenea, este necesar sa avem o sursa de apa permanenta, pentru udarea culturilor.
Panza de apa freatica trebuie sa fie la o adancime de 2-4 m.
Terenul destinat cultivarii legumelor trebuie sa asigure cerintele plantelor fata de fertilitatea solului.
Legumele cer un teren bogat in substante nutritive, reavan si cu un continut ridicat in materie organica.

Continue Reading

More Articles ...

  • SAREA DE BUCATARIE IN HRANA ANIMALELOR
  • Rolul cuprului in organism
  • Cultura legumelor in gospodarie: Tomatele (II)
  • Cum sa preparam in gospodarie zeama sulfocalcica si zeama bordeleza
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Categorii

  • Agricultura (86)
  • Agricultura Ecologica (11)
  • Agricultura in Lume (2)
  • Legislatie (0)
  • Fonduri europene (0)
  • Cercetare Stiintifica (0)
  • Targuri (0)
  • Industria Alimentara (7)
  • Viata culturala (37)
  • Asociatii (0)
  • Integrare Europeana (0)
  • Consultanta Agricola (0)
  • Stiri MAPDR (0)
  • Economie Agrara (0)
  • Caleidoscop (0)