logo
  • Home
  • Revista
  • Magazin

Fermierul ONLINE ISSN 1843-0821 | Director: Emil Grasu | email: redactia@fermierul.ro

logo

Primavara - o varsta ingrata?

Written by Admin on 20 March 2004. Posted in Viata culturala

Primavara ne apare in optica lui G. Toparceanu ca o adevarata feerie.
Iata cum suna strofa din care transpare aceasta realitate: "Baloane mari de spuma alba prin gradini / Si zarzarul, si visinul si perii, / Stau gata sa se-nalte din tulpini / Spre cerul primaverii .".
In optica altui poet roman, plecat dintre noi in 1968, si anume Adrian Maniu, tot primavara este si o varsta ingrata, a omului fireste.
Dintru inceput vom sublinia faptul ca medicina aproba intru totul acest punct de vedere.

Functiile organismului sunt mai mult sau mai putin semnificativ dependente de desfasurarea ciclica a anotimpurilor si, implicit, a primaverii.
Bioritmurile cu caracter sezonier sunt adanc inradacinate in structurile noastre corporale si psihice, iar cele ce revin din acest punct de vedere primaverii, sunt de departe cele mai pregnante.
Astfel, este cunoscut faptul ca primavara se inregistreaza adevarate varfuri pe linie de recrudescenta a unor anume boli infecto- contagioase.
Este, de asemenea, cunoscut faptul ca tot primavara, aceea si recrudescenta vizeaza si ulcerul gastro-duodenal.
Trecand la spasmofilia sugarilor, vom preciza ca si aceasta boala inregistreaza un varf - si inca semnificativ - in cursul primaverii.
Dar, tot primavara, actioneaza din plin o astenie de tip special, denumita oboseala de primavara.

Sindromul oboselii de primavara, ce poate merge uneori pana la sfar situl lunii iunie, se manifesta prin stari de somnolenta, de lentoare in ideatie, de anorexie, respectiv de lipsa de apetit, de cefalee (durere de cap) nejustificata, si chiar stari de disconfort fiziologic, uneori greu de definit.
Multi leaga sindromul oboselii de primavara de un anume rudiment arhaic, inca prezent in structurile noastre ereditare, rudiment tinand de presupusa hibernare a omului din vremurile imemoriale ale istoriei sale pe pamant.
Alti cercetatori vad explicatia sindromului oboselii de primavara in carentele alimentatiei noastre habituale din lunile de iarna, pe linie de vitamine, in special din grupul C, P si K, motiv pentru care se recomanda ca, in mod preventiv, aceia care simt oricat de slab simptomele sindromului oboselii de primavara, sa consume mai multe zarzavaturi si, implicit, mai multe vitamine, incepand chiar din luna februarie, consum care in majoritatea cazurilor, chiar daca nu face sa dispara complet oboseala ce tine de sindromul asteniei de primavara, in orice caz o diminueaza foarte mult.
Cei care au aprofundat sindromul oboselii de primavara au constatat ca acest anotimp isi lasa amprenta asupra a inca multe alte functii ale organismului.
Astfel, un cercetator japonez, pe nume Watanabe, a demonstrat ca pana si functiile hormonale sunt dependente de succesiunea ritmica a anotimpurilor, iar dintre ele in special a primaverii.
Astfel, cercetatorul citat ne-a facut dovada experimentala a faptului ca hormonii androgeni si mineraligeni inregistreaza cresteri chiar notabile in cursul primaverii, cu tot ce decurge din aceasta realitate.
Oricum, in legatura cu sindromul oboselii de primavara, retineti faptul ca suparatoarele simptome ce compun acest sindrom pot fi evitate, daca, incepand chiar din toiul iernii, deci din luna februarie, vom consuma mai multe legume si fructe, decat in mod obisnuit, produse in care se gasesc de regula vitaminele C, P si K, cel mai mult implicate in aparit ia oboselii de primavara, atunci cand acestea nu se afla in cantitati indestulatoare in organism.

Arcadie PERCEK

Categorii

  • Agricultura (86)
  • Agricultura Ecologica (11)
  • Agricultura in Lume (2)
  • Legislatie (0)
  • Fonduri europene (0)
  • Cercetare Stiintifica (0)
  • Targuri (0)
  • Industria Alimentara (7)
  • Viata culturala (37)
  • Asociatii (0)
  • Integrare Europeana (0)
  • Consultanta Agricola (0)
  • Stiri MAPDR (0)
  • Economie Agrara (0)
  • Caleidoscop (0)